Вълшебно, трогателно, истинско





Е, разнежихте ли се? Аз определено да! На 00:21 ясно се вижда как новороденото леко се усмихва, а само 5 секунди по-късно придобива очарователно изражение на удоволствие. На 00:33 бебето е будно и се наслаждава на къпането. А в процеса на процедурата, то бавно заспива.
Когато гледах клипчето за първи път, бях изключително впечатлена, после го пуснах отново и отново. Поисках да науча повече за метода и създателката му. Така разбрах, че Соня Рошел е майка на 4 деца и баба на 5 внуци. От 1979 г. се грижи за бебета в родилно отделение. Процедурата, която видяхте на видеото се нарича “Spa bath baby” или „Thalasso baby bath” и се прилага единствено на бебета под 2 месеца, защото те все още помнят „живота” си в утробата. Тя имитира топлината и сигурността на матката, където бебето се чувства у дома. „Първите сесии са невероятни! Никога не съм си представяла, че ще дават толкова добри резултати.”, споделя Соня Рошел тук. Течащата от чешма вода има приятното свойство да масажира, а това се усеща най-добре под вода. И така, когато къпе новороденото, тя го потапя почти напълно във водата, а то се движи, сякаш още е в утробата. Невероятно!
По време на процедурата винаги се пуска лека, приятна и успокояваща музика. Водната баня е нещо уникално – сякаш бебето разказва за времето, когато се е развивало в майчината утроба. Като пътуване в друго измерение. Интересно е как 90 % от новородените не плачат по време на "Thalasso Bain Bébé". Достигат до едно уникално състояние на спокойствие, което ясно си личи от видеото. След като приключи къпането, Соня увива с кърпа бебето, а то заприличва на пашкул. Вече е готово за масаж, който започва с нежни въртеливи движения по гърба, а след това и по цялото тяло.
Сега вероятно се питате какви са предимствата на подобен тип къпане? Не съм учен, не мога да отговоря, но мисля, че видеото ще ви бъде точен ориентир. Педиатрите също подкрепят 100 % процедурата като здравословна и препоръчителна. Соня разказва, че въпреки дългогодишния си опит, продължава да се вълнува от емоциите на родителите, които присъстват на къпането. Неведнъж майките се разплакват от умиление, при вида на детето си, което сякаш попада в друг свят. „Много съм щастлива, че мога да подаря на новородените подобно релаксиращо изживяване”, казва още Соня Рошел. Къпането не е просто измиване или вземане на душ. То е създаване на доверие между родителите, бебето и практикуващия.
Някои препоръчват в никакъв случай да не опитвате това у дома. Но защо не?! Соня Рошел дава насоки как по-точно да се прави, а Jennifer Tribe ги споделя тук на страниците на блога си QParent:
  • Не къпете гладно бебе. То няма да се отпусне, ако не се е нахранило
  • Нека ръцете и сърцето ви действат по интуиция
  • Не бързайте. Може да продължите с процедурата 10-15 минути
  • В очите и ушите на бебето влиза вода? Няма страшно, всичко е наред
  • Радвайте се на къпането заедно с бебето

Няма коментари:

Публикуване на коментар